Bloggintresserade

söndag 3 juni 2018

Laxtrolling 19/5-2/6

Tänkte lägga ett inlogg i bloggen mitt i laxsäsongen,lite läsning för den som inte har Instagram;)
Premiärturen 19/5 blev helt normal laxtrolling som man är van med,dvs inte nåt hugg.Det blev bomtur även nästa kväll,dagen efter,20/5.
Båda dagarna körde jag några timmars kvällstur.
Tog ny fart på onsdagskväll 23/5 efter jobbet,då hann vi nästan bara få ut spöna så högg en 14,4 kilos lax i ytan vid Koppargrundet,efter en kort drillning fick vi upp den och säsongen var räddad!!
Hade ledigt dagen efter och sov över vid villan och trollade nästa dag från tidig morgon till tidig eftermiddag,vi hade hela 4 napp den dagen,så mycket lax i farten,men alla lossnade. 3st lossnade genast vid hugget och den 4:e satt fast kanske 1 minut. 2 bockade plåtar och 2 fundersamma laxtrollare....konstiga hugg och varför lossnar allting?
Eftersom det verkade finnas bra med fisk i vattnen så blev ledigt även fredag 25/5.
Ut då igen från tidig morgon och första laxen tog redan vid utlägg av 7:e spöet,en lax på 9,6kg kom upp. Bra början på dagen.
Efter en par timmar högg det igen,men troligen pga för tidigt försök att få upp laxen så tappade vi den bredvid båten,en ca 10 kilos lax,den var inte tillräckligt uttröttad helt enkelt och kunde slita sig lös.
Vi hann bara få ut spöna som tagits undan vid föregående drillning på nytt,så hugger det igen,en lång rusning och efter en halvtimmes stångande med fisken så får vi krokat en stor lax,16,2kg 115cm. Ut med allt igen som plockats upp och kanske en halv timme-en timme senare så kommer nästa hugg,igen en stor lax som nästan tömmer rullen. Tore som drillar fisken får inte in en meter på den utan den tar lite mera lina efterhand. Bestämmer mig för att plocka upp en sida helt och svänga efter fisken. Då det är gjort så kör vi mot fisken för att få drillat in den närmare,sist å slutligen är alla spön uppe och laxen närmar sig båten,vi har den väldigt nära simmandes från och till på båda sidor av båten och ser att den sitter dåligt fast i utkanten av gällocket. En stor lax på uppskattningsvis 15kg,den såg ungefär lika stor ut i vattnet som 16,2 kilos laxen vi just fått upp.Jag var nära att få huggkroken i den en gång,men den simmade från båten då den förstod vad som var på gång. En liten stund efter det så lossnar draget från gällocket och laxen simmar iväg. Alla spön uppe och jättenöjda så avslutar vi för dagen,en oförglömlig dag och 2 fina laxar i båten.
Ny fart igen nästa dag,Lördag,då fisket varit så bra,men nästa dag förlöper lugnt utan händelser. Tävling i Jakobstad samma dag med endast 6 laxar på 36 båtar,så fisket inte särskilt bra den dagen.
Några blåsdagar emellan och nytt försök på Onsdag kväll 30/5.
Vi börjar på eftermiddagen och först då vi helt gett upp hoppet på kvällen,kl 20:20,strax innan vi tänkt avsluta så hugger det en lax längst ut på planaren.
Brorsan drillar den och det är en stark fisk,under tiden plockar jag upp allt övrigt.
Drillningen tar en halvtimme med flera fina rusningar.
Till sist är den trött å lägger sig på sidan,huggkroken i och upp kommer en 95cm 10,2 kilos lax. Härlig avslutning på dagen.
Vi kör till villan och sover över,fortsättning följande dag,Torsdag,blev en bomtur.
Igår lördag 2/6 for vi igen ut på en sen kvällstur,efter 2,5-3 timmar hittar vi en lovande strömkant med stor temperaturskillnad mellan insidan och utsidan av den,och en del betesfisk,men inget napp där heller.
Fortsättning följer......
                                                          23/5   14,4kg
                                                             30/5    10,2kg
                                                                   25/5    9,6kg
                                                                25/5   16,2kg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar